Ontdek Aalsmeer en omgeving met deze fietsroute

Aalsmeer en nog veel meer

Route afstand34 km km

Fietsen door Aalsmeer betekent bloemen en water, want ja de bloementuin, grootste bloemenveiling en de Westeinderplassen met haar watertoren en eilanden zijn Aalsmeer’s trots. Maar tijdens deze fietstocht door Aalsmeer en omgeving ontdek je meer: van een molen en zeepatelier tot de gerookte paling van Theo en de zuivelproducten van Koos en Monique. Stap maar op en ontdek Aalsmeer en omgeving met deze fietsroute.

Bekijk route

Bekijk deze route ook op de website Route.nl

Stop 1 : Bielzenpad naar de Stormmeermolen

Start op het Raadhuisplein. De eerste etappe gaat van het Bielzenpad naar de  Stommeermolen. Waar nu het Bielzenpad is, lagen ooit de bielzen van de spoorlijn Aalsmeer – Haarlem. Tot 1953 was hier nog goederenvervoer. In het oude stationsgebouw van Aalsmeer zitten nu enkele bedrijven. Je rijdt daarna door naar de poldermolen die de Stom- en Hornmeerpolder bemaalt. Op deze plek werd rond 1750 deze poldermolen gebouwd. In 1919 sloeg de bliksem in de molen en kwam er een tweedehandsje voor in de plaats, een molen die eerder dienst had gedaan in de Vriesekoopse polder.

Stommeermolen windmill Aalsmeer

Foto: De Stormmeermolen bij Aalsmeer

Stop 2 : Royal Flora Holland & FloriWorld

Op het industrieterrein van Royal Flora Holland wordt 90% van de Nederlandse handel in snijbloemen en planten geveild. Met een afmeting van 740 x 700 meter is het veilinggebouw het grootste gebouw van Europa. De bloemen planten worden vanuit de hele wereld aangevoerd per vrachtwagen en trucks. Nadat de handel geveild is gaan bloemen uit bijvoorbeeld Israël weer terug naar het land van herkomst om daar te worden verkocht. De hoeveelheid logistiek die erbij komt kijken om 15 miljard ‘stelen’ heen en weer te verplaatsen is niet voor te stellen. Momenteel wordt bekeken of de handel niet volledig kan worden gedigitaliseerd en de planten en bloemen niet langer fysiek langs een van de 38 veilingklokken moet. Wie wil kan een kijkje nemen tijdens de veiling. ’s Ochtends om 7 uur.

Nieuw is FloriWorld een multimediale experience over de wereld van bloemen en planten. Zodra je het grote, kleurrijke gebouw binnenloopt stap je ook meteen de wereld van bloemen en planten binnen. Je ontvangt een armbandje waarmee je veel shows kunt personaliseren. Je kunt bijvoorbeeld aangeven of je voorkeur hebt voor rozen of lelies en deze voorkeur duikt op veel plekken tijdens jouw bezoek aan FloriWorld op.

Foto; Bloemenveiling Aalsmeer Royal Flora Holland

Stop 3 : Watertoren Aalsmeer

Je vervolgt de route naar de Westeinderplassen. Aan de rand van de Westeinderplassen staat geen vuur- maar een watertoren. Een monumentaal bouwwerk uit 1926, gebouwd in Art Deco stijl. Tot 1994 werd hier het drinkwater opgeslagen dat afkomstig was van de Amsterdamse Waterleidingduinen. De toren is verkozen tot de ‘mooiste watertoren van Nederland’. Het is bovendien een van de trouwlocaties van Aalsmeer en er is een nestkast geplaatst waar een slechtvalk haar eieren uitbroedt. Via een webcam is dit spektakel te volgen. Af en toe is de toren open voor publiek.

Heb je nog niet genoeg gehad van bloemen en planten? Aan de overkant ligt het Flower Art Museum. Een kunstmuseum dat helemaal gewijd is aan de pracht van bloemen en planten.

Foto; Watertoren Aalsmeer

Stop 4 : Fort bij Kudelstaart

Fiets vervolgens richting Kudelstaart langs de Westeinderplassen. Het Fort bij Kudelstaart maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. De stelling van Amsterdam was een verdedigingslinie rondom Amsterdam. Door de polders onder water te zetten zou de vijand op veilige afstand worden gehouden. Echter toen dit fort – gebouwd in 1906 – en ook de rest van de linie klaar was, waren vliegtuigen reeds in staat bommen te werpen.  Er is nooit een schot gelost. Het aardige van dit fort is dat er een haventje voor plezierjachten is.

Fort Kudelstaart Defence Line of Amsterdam

Foto; Fort bij Kudelstaart

Stop 5 : Stops in Kudelstaart

Uzepia

Eigenaresse Leontien van Uzepia maakt zeep met oliën, geitenmelk of ezelinnemelk. Dus zonder chemische bestanddelen. In haar winkeltje heeft de zeepmaakerin ontelbaar veel zeepjes te koop in talloze variaties. Alleen al het enthousiasme waarmee ze over haar ambacht spreekt is een bezoek waard.

Visserijbedrijf Rekelhof

Theo Rekelhof gooit vrijwel elke dag zijn netten uit op de Westeinderplassen. Hij rookt zijn eigen paling. Zijn vangst is te koop in zijn winkel aan Herenweg. Verser en lekkerder bestaat niet.

Café op de Hoek

Trek gekregen in koffie en taart? Stop dan zeker bij Café op de Hoek in Kudelstaart. Café Op de Hoek heeft zich vanaf het begin bewezen als een aanvulling op het bestaande horeca aanbod van Kudelstaart. Een ongedwongen omgeving, waar gezelligheid en laagdrempeligheid de klok slaat. Of je nu een stamgast bent of een eenmalige bezoeker, liever aan de bar zit of op het terras: je voelt je meteen thuis en op je gemak.

De zeep van Zeepatelier Uzepia in Kudelstaart

Foto: Zeepatelier Uzepia

Stop 6 : Bilderdam & De Kwakel

Op weg naar Bilderdam wordt de omgeving snel landelijker. Eenmaal in het buurtschap dat onderdeel is van de gemeente Kaag en Braassem fietsen we over het jaagpad langs de Drecht. (Noordzijde). De Drecht is hier extra mooi omdat ze niet volledig is strakgetrokken. 

Theetuin [H]eerlijk

De theetuin (H)Eerlijk ligt naast de Tolhuissluis. De sluis overbrugde het verschil in waterpeil tussen de Amstel en de Rijn. Lange tijd was dit een belangrijke vaarroute tussen Amsterdam en Rotterdam Bij de sluis eindigt de Drecht en neemt de Amstel (aan de rechterhand) het over. Het wandel- en fietspad blijft heerlijk autovrij.

Beeldendeiland van Femke Kempkes

Midden in de polder, omringd door weilanden, staat het atelier van Femke Kempkes. Je vindt het bijzondere beeldeneiland bij het Jaagpad 9 op weg naar De Kwakel.

Zuivelboerderij Vrouwenakker

Op de grens van de provincie Noord-Holland en Zuid-Holland vind je naast de brug Vrouwenakker de gelijknamige zuivelboerderij. Koos en Monique houden koeien en varkens en maken hun eigen zuivelproducten die te koop zijn in hun boerderijwinkel. Vanuit de skybox kun je de zeugen en biggen bekijken.

Vervolgens fiets je via de kern van De Kwakel terug naar de Westeinderplassen.

Foto: Zuivelboerderij Vrouwenakker

Stop 7 : Tuinbouw in Aalsmeer

Tuinbouwmuseum Historische Tuin Aalsmeer

Aalsmeer is nu synoniem voor de grootste bloemen- en plantenveiling ter wereld. Bovendien worden er in de omgeving nog volop planten en bloemen gekweekt. Hoe het ooit begon is te zien en te ervaren in de Historische Tuin Aalsmeer. Er is een expositieruimte, en in de kassen en tuinen worden ‘oude’ bloemen en planten geteeld. Hier vind je bijvoorbeeld rozen die al lang niet meer te koop zijn in de bloemenwinkel. Hoe je die vindt? Gewoon, door je te laten lokken door hun ouderwetse geur. Want tegenwoordig worden bloemen op houdbaarheid geteeld en niet op geur.

Vervolg je route naar de Uiterweg.

Uiterweg

Aan weerszijden van de Uiterweg liggen ontelbare eilandjes. Stroken veen waar halverwege de 19e eeuw volop aardbeien werden geteeld. De aardbei was zo belangrijk voor Aalsmeer dat hij de kleuren gaf aan hun vlag: rood, groen, zwart voor respectievelijk de vrucht, het blad en de aarde. Er is ook een ‘Aardbeienbrug’, te vinden aan de Uiterweg ter hoogte van nummer 106.

Veerpont

De veerpont brengt je van het uiteinde van de Uiterweg naar de Aalsmeerderdijk. (Pinnen is niet mogelijk op de pont.) Eenmaal droog en veilig aan de overkant fiets je terug naar het centrum van Aalsmeer. Onderweg heb je (aan je rechterhand) zicht op de achterkant van de veeneilandjes. Het bulderende geluid van vliegtuigen die landen en opstijgen moet je op de koop toenemen. Schiphol ligt immers vlakbij.

Foto: De historische tuin