Terug in de tijd
In het ‘levende’ tuinbouwmuseum in Aalsmeer maak je een reis terug in de tijd. Je krijgt er een overzicht van de Aalsmeerse tuinbouw vanaf circa 1700 tot 1940.Aanvankelijk legde men zich in Aalsmeer toe op het telen van bomen en klein fruit zoals aardbeien. Aan het eind van de negentiende eeuw begon men met het telen van buitenbloemen en kort daarna volgde het telen in kassen. De naam Historische Tuin verwijst naar het feit dat Aalsmeerse telers hun kwekerij vroeger ’tuin’ noemden.
Tip: doe een rondleiding in de Historische Tuin met een enthousiaste vrijwilliger!
Oude rozensoorten in de Historische Tuin in Aalsmeer
In de rozenkassen van de Historische Tuin in Aalsmeer kun je de heerlijke geur opsnuiven van oude rozensoorten. Wandelend door de tuin maak je kennis met de seringencultuur, waar Aalsmeer zo bekend mee is geworden. En je zult verrast zijn over het gevarieerde collectie buxus figuren – zogenaamde vormbomen – die nu weer populair zijn. Behalve bloemen en planten vind je in dit tuinbouwmuseum in Aalsmeer ook oude gereedschappen en bedrijfsmiddelen, zoals een seringenslee en aardbeienkoppen. Aan de hand van een maquette krijg je een goed overzicht van de indeling van de Historische Tuin en de audiotour geeft je duidelijk inzicht in de wondere wereld van de Aalsmeerse tuinbouwgeschiedenis.
Zelf kopen op de veilingklok uit 1930
Beleef de spanning van het ‘bij afslag’ kopen van bloemen en planten op de prachtige ‘Jugendstil’ veilingklok uit 1930. Elke laatste zaterdag van de maand – van half april tot en met half september – wordt er geveild in de Historische Tuin in Aalsmeer. Voor groepen kan de veilingmeester uiteraard op een ander moment een speciale veilingsessie organiseren.
Geniet op het terras van ons Tuinhuis of maak een rondvaart
Na afloop van je bezoek aan de Historische Tuin in Aalsmeer is het heerlijk toeven in het karakteristieke Tuinhuis met een sfeervol terras aan het water. Je kunt er terecht voor een kop koffie, een lekkere lunch of bijvoorbeeld een high tea. Het is ook zeker de moeite waard om de Westeinderplassen per rondvaart te ontdekken. De schipper vertelt een boeiend verhaal over de ontstaansgeschiedenis van Aalsmeer en zijn plassen. Hij noemt het zelf “Pure Aalsmeerbelevening”! En dat is ’t ook.