Meet the local: Constantijn van het Flower Art Museum

Meet the local: Constantijn Flower Art Museum Aalsmeer
Constantijn
"Het mooie van Aalsmeer is dat het nog steeds een echt dorp is. Een dorp met charme, de molen in het midden en de lokale ondernemers met (familie)winkels die soms wel langer dan 100 jaar bestaan. Maar tegelijkertijd is het een werelddorp. De bloemenhandel gaat namelijk de wereld over. Je hebt Aalsmeerders die voor hun werk de wereld overvliegen, maar privé toch heel verknocht zijn aan het dorp.” Constantijn vliegt voor zijn werk niet de hele wereld over, maar begeeft zich wel in de wereld van bloemen als coördinator van het Flower Art Museum.

Wie is Constantijn?

Constantijn woont sinds zijn zevende in Aalsmeer en mag zich inmiddels na 33 jaar wel een echte Aalsmeerder noemen. Naast zijn studie werkte hij bij de lokale krant van Aalsmeer en ging later als journalist aan het werk. Toen de boekhandel in het dorp beschikbaar bleek te zijn, twijfelde Constantijn – als boekliefhebber en schrijver van een aantal boeken – nauwelijks. Acht jaar lang was hij dan ook eigenaar van het Boekhuis in de Zijdstraat. In 2017 was het tijd voor iets anders. Hij verkocht de boekhandel aan een medewerkster en ging zich bezighouden met het nieuwste museum van Aalsmeer: het Flower Art Museum.

Flower Art Museum

Het Flower Art Museum is het eerste museum ter wereld dat helemaal in het teken staat van hedendaagse kunst, geïnspireerd op bloemen en natuur. In het museum vind je elk kwartaal nieuwe tentoonstellingen met kunstenaars uit binnen- en buitenland. Niet alleen het thema maakt het museum uniek, ook de locatie in de oude waterkelder past volledig bij ‘Aalsmeer, het bloemendorp aan het water’. Het museum ligt namelijk tegenover de Watertoren en de Westeinderplassen, waar jij je boot kunt aanmeren. Daarmee is het Flower Art Museum een van de weinige musea die per boot bereikbaar is.

Waar ga jij graag naartoe in Aalsmeer?

De Watertoren. Het gebouw, of eigenlijk het icoon van Aalsmeer, noemt Constantijn zonder na te denken. “Het is zo’n gaaf gebouw, want van binnen is het nog helemaal intact. Ontzettend spannend en industrieel, want de trap naar boven wordt steeds nauwer en het is donker.” Niet alleen Constantijn vindt de Watertoren leuk, ook zijn zoontjes maken graag een spannend tochtje door de toren. En als je dan eenmaal boven bent, heb je prachtig uitzicht over de Westeinderplassen.

Daar voegt Constantijn zijn verbazing over de luchten boven de Westeinderplassen aan toe. “Het is zo fascinerend dat diezelfde plek met het profiel van de Watertoren elke keer anders is. Ook met donker weer. Inmiddels heb ik een hele verzameling aan foto’s. Allemaal op diezelfde plek.” Deze Westeinderplassen zijn volgens Constantijn een mooi natuur- en recreatief gebied. Een oase aan rust en dat tussen alle drukte van Amsterdam en Schiphol. Je kan er natuurlijk tussen de eilanden door varen, maar Constantijn geeft ook als tip rondom de Westeinderplassen te fietsen, want zo kom je langs een aantal hoogtepunten.

Credits: Anton Temme

Verborgen plek: Seringen(park)

Niet zo groot, maar wel typisch Aalsmeer: het Seringenpark. “Het is een fijne en rustige plek om rond te lopen en een plek waar je echte seringen vindt.” Nog leuker is het eigenlijk om een seringenkwekerij te bezoeken, geeft Constantijn aan. Aalsmeer is namelijk uniek om de manier van het telen van seringen. Het is een ambacht en ontzettend zwaar werk. De seringenakkers liggen veelal op eilandjes van de Westeinderplassen. Op een bepaald moment worden de seringen naar binnen gehaald en dan worden ze in de kas in bloei getrokken. Het verplaatsen van de seringen wordt handmatig en met een boot (praam) gedaan. Er komt geen fabriekswerk aan te pas. “Een fascinerende wereld. Een interessant proces. Dat is de leukste verborgen parel van Aalsmeer.”Wil je meer leren over de seringenteelt in Aalsmeer? Constantijn geeft de Seringen Specialist aan de Uiterweg als tip, of natuurlijk een bezoek aan tuinbouwmuseum de Historische Tuin.

Verborgen plek: architectuur

“Waar je op moet letten in Aalsmeer zijn gebouwen die architectonisch interessant zijn.” Aalsmeer kent namelijk gebouwen die ontworpen zijn door bekende architecten en – voor de kenners – er is zelfs een bekende architect geboren in Aalsmeer, genaamd Berghoef. Een bijzonder architectonisch gebouw dat iedere Aalsmeerder wel kent, is het gemeentehuis, maar ook aan de Oosteinderweg, Aalsmeerderweg en Stommeerkade zijn bijzondere woonhuizen te vinden. Met de historische fiets- en wandelroute van Stichting Oud Aalsmeer fiets of wandel je langs een aantal van dit soort gebouwen.