Als geboren en getogen Kudelstaarter weet Theo Rekelhof veel over de omgeving en de geschiedenis van Aalsmeer en Kudelstaart te vertellen. De plas is zijn thuis en hij noemt zichzelf daarom ook liever een ‘Westeinderplasser’. We gingen bij Theo langs om paling te proeven en meer te weten te komen over zijn ambachtelijke beroep als visser en de ontstaansgeschiedenis van Visserij Rekelhof.
Wanneer we de winkel van Theo binnenstappen zie we een vitrinekast vol met vondsten. “Dit heb ik de afgelopen jaren allemaal gevonden op de plas,” vertelt Theo trots. Op de planken staan parfumflesjes, sieraden, pannetjes, potjes, poppen en nog veel meer uitgestald. Sommige spullen zijn wel meer dan 50 jaar oud.
De geschiedenis van de visserij gaat terug tot 1871 toen de opa van Theo begon met vissen. "Mijn opa komt oorspronkelijk uit de Kwakel en heeft zich, na een paar jaar vissen, gevestigd in Kudelstaart. Dat moest wel, wat het legmeer werd droog gemaakt. Hij heeft in Kudelstaart gevist tot 1910. Daarna nam mijn opa het over die viste tot 1950. Mijn vader en oom hebben het overgenomen tot 1990. Daarna kwam het in mijn handen terecht."
Is er sinds die tijd veel veranderd in het gebied? “Mijn opa heeft destijds een visrecht gekregen. Daarmee kon je overal op de poel vissen en er was dan ook meer concurrentie. Nu ben ik de enige visser op de poel. Wat opvallend is, is dat er vroeger meer concurrentie was, maar ook meer vis. Nu is er geen concurrentie, maar wel minder vis,” vertelt Theo.
Naast de visserij van Theo, wordt er ook veel gerecreëerd op de Westeinderplas.
“Vroeger werd het gebied alleen gebruikt door vissers en om turf te winnen. Dat is nu wel anders.” In het hoogseizoen druppelt de plas vol met recreanten uit heel Nederland. Ze komen er om te watersporten of heerlijk op een bootje te dobberen en te genieten van de omgeving.
Een dag in het leven van Theo
Zodra het licht is gaat Theo het water op. “Ik ben op het water tot een uur of 10:00, daarna ben ik hier in mijn winkel andere werkzaamheden aan het uitvoeren. Denk aan paling roken, schoonmaken, mijn netten onderhouden en natuurlijk de winkel bemannen. Als ik op het water ben dan vaar ik elke dag naar andere fuiken.”
Theo vaart zo’n drie keer per week uit.
Aalsmeerse ambachten
Theo kent het gebied als geen ander. Als Kudelstaarter, of eigenlijk ‘Westeinderplasser’, weet Theo precies wat er speelt en wat er, naast zijn visserij, nog meer gebeurt. “Niet alleen mijn visserij is een typische ambacht in dit gebied. Je ziet de Aalsmeerse sering hier ook en er wordt natuurlijk gebaggerd.” Dat baggeren gebeurt om de Westeinderplas te behouden. “1000 jaar geleden was hier geen druppel water,” vertelt Theo. Als je niet baggert, ontstaat er weer meer land en verdwijnt de plas. Baggeren is dus het onderhouden van de poel. Ook voor de recreatie en natuur is dit belangrijk. Er huisvesten zich hier namelijk jaarlijks ook veel vogelsoorten.
De cyclus van de paling
Wie dacht dat de paling niet verder komt dan de Westeinderplas heeft het mis. Het beestje zwemt bijna zijn hele leven lang in dit water, maar gaat op een bepaald moment terug naar zee. Hij zwemt dan zo’n 6000km naar Bermuda waar hij zich voort plant. De jonge larfjes die geboren worden in Bermuda drijven weer terug naar Europa. De paling die je hier koopt heeft dus een tropisch randje.
Nieuwsgierig geworden naar de paling? Theo geeft ons een paar tips. Je kan deze vis namelijk op verschillende manieren bereiden en combineren:
- Bak, stoof of rook de paling. De manier van bereiden bepaalt de smaak van de vis.
- Eet de paling op zijn Aalsmeers. Een echt typisch streekproduct is de drie keer gestroopte paling. We vertellen hier meer over in ons artikel over lokale streekproducten.
- Eet de paling met wat aardappels en sla of lekker op een toastje.
Nieuwsgierig geworden? Theo zijn winkel is open voor bezoek!