Historie bloemenveiling in Aalsmeer
- De bloemenveiling is in 1910 ontstaan in twee Aalsmeerse kroegen. Bekijk de video voor de geschiedenis beelden.
- Royal FloraHolland begon toen met een hal en is inmiddels uitgebouwd naar 200 voetbalvelden. Of te wel: 775.000 m2.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=18&v=sHCtHOXEK5A
Cijfers Royal FloraHolland
- Er werken ruim 2.600 mensen van 44 nationaliteiten bij Royal FloraHolland.
- De bloemenveiling telt zo’n 35 veilingklokken.
- Het aantal verhandelde bloem- en plantsoorten is meer dan 30.000.
- Per jaar komen er zo’n 1.200 tot 1.500 nieuwe producten bij. Ook verdwijnen er producten, waarvan je er misschien nog wel een aantal terugvindt in de Historische Tuin in Aalsmeer.
- Van maandag tot en met vrijdag worden er elke dag 43 miljoen bloemen en 5 miljoen planten verkocht.
- Meer dan 60% van de wereldwijde bloemen- en plantenhandel loopt via de Nederlandse veilingen.
- 54% van alle bloemen en planten in Nederland worden via Royal FloraHolland verkocht. De kans is dus groot dat jouw gekochte bloemetje of plantje vanochtend nog in Aalsmeer stond.
Interessante weetjes
- De top vijf exportlanden bestaat uit Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en België.
- De populairste soorten zijn de rozen, tulpen en chrysanten.
- De koelcellen van de bloemenveiling in Aalsmeer hebben een oppervlakte van 51.800 m2. Even ter vergelijking: alle koelkasten en vriezers in Amsterdam bij elkaar hebben een oppervlakte van 40.000 m2.
- De Aalsmeer Shuttle, die je mogelijk ziet als je komt aanrijden bij Royal FloraHolland, is 18 kilometer lang en zorgt ervoor dat bloemen en planten in 10 minuten van de ene kant naar de andere kant van het gebouw gebracht worden. Door de grootte van de bloemenveiling zal een chauffeur hier 45 minuten over doen.
- Royal FloraHolland heeft een eigen brandweer, visboer, kapper en fietsenmaker. Het gebouw is zo groot dat werknemers afstanden met de fiets afleggen.
- Een vogelspin, giftige boomkikker of 12 cm grote sprinkhaan. Dit soort exotische dieren worden weleens gevonden in de bloemen en planten die uit het buitenland naar Aalsmeer komen. De dierenambulance haalt ze dan op.
Over bloemen en planten
- Wist jij dat tulpen helemaal niet uit Nederland komen? Ze komen uit Turkije en zijn in de 16de eeuw in Nederland terechtgekomen.
- De tulp is een populaire bloem, maar was van 1600 tot 1637 nog veel populairder. Het was toen de duurste bloem, waarvan de duurste bol omgerekend €2.000 kostte.
- Planten en bloemen hebben soms een symbolische betekenis. Hierbij een aantal: een tak van een olijfboom staat voor vrede en verzoening, een blauw viooltje staat voor hoop, rode rozen staan natuurlijk voor liefde en de lelie is het symbool voor onschuld.
- Het oudste product dat in Royal FloraHolland verhandeld wordt is de Bonsaiboom die soms wel 50 tot 60 jaar oud is.
- De Iris bloem is daarentegen het jongste product met een leeftijd van 4 weken op het moment van veilen.
We geven natuurlijk niet alle cijfers en weetjes weg, want als jij over de brug het dagelijkse leven van de bloemenveiling in Aalsmeer aanschouwt kom je nog veel meer te weten. Bijvoorbeeld over de accu’s, de koelcellen, de oude en nieuwe veilingzaal inclusief uitleg over de klok, de verpakkingsruimtes van de exporteurs en het kenniscentrum. En natuurlijk over hoe de verdelers in de uitziende chaos toch weten waar zij met hun karretje heen moeten rijden. Dit heeft iets te maken met lampjes en gekleurde hesjes. Goed, ga zelf maar kijken!